Pukeutuminen

Yleistä

Papukaija-Jussin rosvojahti on historiallinen liveroolipeli jossa pukeudutaan mahdollisimman autenttisesti historiallisten mallien mukaan tehtyihin vaatteisiin. Lähestymistapa on kokonaisvaltainen, historianelävöityksen periaatteiden mukaisesti: kyse ei ole vain siitä että miltä varusteet näyttävät vaan myös siltä miten ne toimivat ja miltä ne tuntuvat. Tarkoitus on saada kokemus menneen ajan ihmisen elämästä, ei vain pukeutua tai “esiintyä”.

Eurooppalaistaustaisten siirtokuntalaisten ja intiaanien pukeutumistyylit erosivat radikaalisti toisistaan, joskin pelissä on useita hahmoja joille näiden tyylien sekoittaminen voi sopia. Oletamme, että kaikki pelaajat panostavat historiallisiin ja toimiviin varusteisiin. Pelinjohto auttaa asiassa järjestämällä vaatetalkoita ja tarvittaessa yhteishankintojakin kevään aikana.

Sekä eurooppalaisten että intiaanien vaatteiden koostamisessa peliä varten on omat haasteensa. Eurooppalaisesta 1600-luvun pukeutumisesta tiedetään paljon ja asujen materiaaleja ja kaavoja on helposti saatavilla: mutta koska kyseinen aikakausi ei ole kovin yleisesti harrastettu, joutuu peliin todennäköisesti tekemään tai ostamaan uusia vaatteita tai ainakin muokkaamaan vanhoja, harvemmalla lienee valmiiksi sopivaa asukokonaisuutta. Esimerkiksi sotilashahmot voivat vaatia melkoisesti erilaisia erikoisvaatteita ja tilpehöörejä. Intiaanivarusteiden haaste tulee siitä että ne ovat pääosin nahkaa ja muita harvinaisempia materiaaleja: kangasta voi käyttää hyvin rajallisesti. Toisaalta intiaanivaatteet ovat yksinkertaisia ja helposti valmistettavia, melkein kaiken voi tehdä omin käsin jos kiinnostusta vain riittää ja lisäksi oikeantyylisen ulkoasun saavuttaminen on paljon kiinni myös koristautumisesta.

Intiaanien ja eurooppalaisten pukeutumisohjeet löydät omilta sivuiltaan.