Lähteitä

Peliä varten on luettu runsaasti materiaalia, josta listataan tässä muutama nimeke sekä nettisivun kuvien lähdetiedot. Näiden ja muun materiaalin avulla pelin historialliseen viitekehykseen voi halutessaan syventyä tarkemmin. Pelinjohto ei kuitenkaan edellytä pelaajilta tarjoamansa taustamateriaalin läpikäyntiä laajempaa perehtymistä aiheeseen.

Kirjallisuutta

  • Andersson, Rani-Henrik ja Henriksson, Markku: Intiaanit (erit. s. 136-139). 2010.
  • Hoffecker, Carol E. ym. (toim.): New Sweden in America (erit. artikkeli “The Crown of Sweden and the New Sweden Company”). 1995.
  • Jacobsson, Nils: Per Lindeströms resa till Nya Sverige 1653-1656. 1923.
  • Lappalainen, Mirkka: Pohjolan leijona – Kustaa II Adolfin Suomi (Ruotsista ja Suomesta 1600-luvun alussa). 2014.
  • Lindeström, Peter: Geographia Americae, with an Account of the Delaware Indians, Based on Surveys and Notes Made in 1654-1656 (aikalaiskuvaus uudesta Ruotsista). 1979.
  • Ruhnbro, Rune (toim.): New Sweden in the New World 1638-1655 (erit. artikkelit “A Swedish Colony in North America”, “Johan Printz of New Sweden” ja “Sweden’s First Voyagers to America”). 1988.
  • Åberg, Alf: Kvinnorna i nya Sverige. 2000.

Wikipedia: Nya Sverige

Elokuvia inspiraatioksi

Tässä muutama pelinjohdon suosittelema elokuva, joista useampia on katsottu tätä peliä tehdessä. Elokuvista kannattaa tietenkin hakea enemmän viitteitä pelin tunnelmaan ja roolipelaamiseen kuin tarkkaa historiatietoutta, tosin kaikki tässä mainitut historialliset elokuvat ovat myös keskivertoa parempia puvustukseltaan ja yleiseltä autenttisuudeltaan.

Bruce Beresford, Black Robe (Kanada 1991)

Tämä on kyllä yksi kovimpia inkkarileffoja ikinä, vähän vaikeasti saatavilla vain. Sijoittuu Quabeciin ja St. Lawrence-joelle vuoteen 1634 ja on tyyliltään ja tarinaltaan näistä leffoista ehkä eniten sitä mitä peliltä haetaan. Okei, vähemmän kidutusta peliin mielellään. Pienimuotoinen mutta ei mitenkään amatöörimäinen, hyvin autenttinen ja anteeksipyytelemättömän ankea tositapahtumiin perustuva leffa jossa on vahva “historianelävöitysfiilis” ja paljon hauskoja pikku yksityiskohtia joista huomaa että aiheeseen on tosiaan paneuduttu. Leffa herätti vähän kohuakin koska intiaanikulttuuria ei esitetä vaín ihannoivassa New Age -hengessä, mutta kaikki tämä perustuu kyllä historiallisiin lähteisiin ja elokuva on toisaalta tarkkuudessan ja arvokkuudessaan hyvin kunnioittava intiaanikulttuureja kohtaan, juuri siksi että ei ole mitään disneytä.

Terence Malick, The New World (USA 2005)

Pocahontas-tarinan versiointi, eli sijoittuu Virginiaan ja aivan 1600-luvun alkuun. Tässä on taas elokuvallisesti aivan loistava pätkä jossa myös autenttisuusasiat ovat hyvällä mallilla Eurooppalaisten puvut ovat todella huippuluokkaa, inkkareiden puvustus on vähän viitteellisempi mutta kaiken kaikkiaan materiaalisessa kulttuurissa ei ole mitään valittamista ja tämän laatu- ja suuruusluokan leffoja Amerikan kolonisaatiosta ei ole muita tehty. Lähestymistapa on taiteellinen ja hyvin subjektiivinen, Jamestownin ankeus ja intiaanien elämän paratiisimaisuus ovat tarinaan liittyviä kärjistyksiä joita ei varmaan tulekaan ajatella ehdottoman tarkkana historian kuvittamisena.
Jonkun mielestä tämä on tietenkin ylipitkä luontodokumentti jossa tuijotellaan ja höpistään joutavuuksia samalla kun kuvataan heinän heilumista. IMDB

Ben Wheatley, A Field In England (Iso-Britannia 2013)

Heh heh. Tässä sellainen leffa joka ennen kaikkea tarjoaa eurooppalaishahmoille pohjaa unimaaseikkailuihin. Sijoittuu Englannin sisällissotaan ja näinollen ajallisesti lähinnä peliä. Ei tästä voi nyt paljon enempää sanoa. Ei epilektikoille. IMDB

Michael Mann, Last Of The Mohicans (USA 1992)

Pääpelinjohtaja näki tämän lapsena elokuvateatterissa ja on siitä lähtien pelännyt Wes Studia. Tämä on siis väärää aikakautta (French and Indian War 1750-luvulla), aika vanhanaikainen ja historiallisia virheitä vilisevä spektaakkeli joka perustuu Cooperin hömppään, mutta myös vuosikymmenensä seikkailuleffa täynnä melodraamaa ja elokuvan taikaa. Eli puutteet eivät paljoa paina kun tämä on se leffa joka on innoittanut tuhansia ihmisiä intiaani- ja historiaharrasteiden pariin. Lopun sachem-kohtaus Huron-kylässä on oikeasti hyvä kuvaus intiaanien oikeudenjaosta ja sitä seuraava lopputaistelu on puolestaan paras ja pateettisin toimintakohtaus historiallisessa elokuvassa ikinä. Musat on myös hyvät. IMDB

 

Kuvaluettelo

Bannerikuvat

Drankverkopers
Indianen plukken tabak
Stal met koeien
Rokende boeren rond een tafel
Paskaart van een deel van de kust van Brazilië
Journal of New Netherland
Delaware river chart 1655
North carolina algonkin-rituale
Champlan and Iroquois
The jovial crew

Tekijät-kuvat

Portret van James Graham
Dansende hond en poes
Dwerg met twee dolken
Dwerg met zwaard en wandelstok
Pigritia
Portret van een Amerikaanse Indiaan uit Virginia
Vrouw uit Virginia
Pijprokende vrouw
Lenni Lenape chief
Algonquins